"ΟΥΔΕΙΣ ΑΓΕΩΜΕΤΡΗΤΟΣ ΕΙΣΙΤΟ"

Αρχαία Ήλιδα

Η Αρχαία Ήλιδα είναι ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Πελοποννήσου. Άγνωστη σε πολλούς, βρίσκεται στη μέση της Ανατολικής κοιλάδας του Πηνειού. Κατά τα αρχαία χρόνια ( Πρωτοελλαδική εποχή, τότε κατοικήθηκε για πρώτη φορά σύμφωνα με τις ανασκαφές του 1910), η πόλη ήταν χτισμένη στην κορυφή της Ακρόπολης. Η Ήλιδα ήταν η διοργανώτρια πόλη των Ολυμπιακών αγώνων, πολιτικό και θρησκευτικό κέντρο της περιοχής.

Κατά τη διάρκεια των αγώνων, έμενε ουδέτερη ανάμεσα στις πολεμικές διαμάχες των Ελληνικών πόλεων. Έτσι ανακυρύσσεται ιερή και καθειρώνεται η εκεχειρία. Για έναν αιώνα "χάνει" τους Ολυμπιακούς αγώνες από την Πίσα που απέκτησε την ανεξαρτησία της. Όμως, με την βοήθεια των Σπαρτιατών ξαναπαίρνουν την Πίσα και το ιερό της Ολυμπίας.

Η Αρχαία Ήλιδα για όσο καιρό διοργάνωνε τους Ολυμπικακούς αγώνες, μόνο μια φορά δεν κράτησε την ουδετερότητά της και συμμετείχε σε διαμάχη κατά την διάρκεια του Πελοποννησιακού πολέμου. Το τίμημα ήταν να λεηλατηθεί και να χάσει πολλά από τα εδάφη της. Το 191 π.Χ ανήκει στην Αχαϊκή συμπολιτεία με αποτέλσμα του τερματισμού της ανεξαρτησίας της.

Αργότερα, σαν φιλορωμαϊκή πόλη δεν λάμβανε μέρος στους Ολυμπιακούς αγώνες ενάντια των Ρωμαίων και αναπτύσσεται κυρίως με την κτηνοτροφία και τη γεωργία. Στα επόμενα χρόνια, υπέστει πολλές λεηλασίες από τους Γότθους και τους Βάνδαλους. Η τελική της καταστροφή έρχεται από τον σεισμό του 522 μ.Χ και από τους Φράγκους που έχτισαν στη θέση της Ακρ'οπολης κάστρο με υλικά ελληνιστικής και κλασσικής εποχής.

Σήμερα,μπορείτε να επισκεφθείτε το νέο αρχαιολογικό μουσείο της Ήλιδας , που λειτουργεί απο το 2004 και να θαυμάσετε σημαντικά ευρύματα όπως το Ελληνικό ψηφιδωτό δάπεδο με τον Απόλλωνα και τις Μούσες και χρονολογείται από κατά την Ρωμαιοκρατία.

/