"ΟΥΔΕΙΣ ΑΓΕΩΜΕΤΡΗΤΟΣ ΕΙΣΙΤΟ"

Οι τρόποι χρήσης των βοτάνων

Το μυστικό για να είναι αποτελεσματικά τα βότανα είναι η σωστή δοσολογία και η παρασκευή τους.

ΑΛΟΙΦΗ: Η παρασκεύη της αλοιφής γίνεται με ίσες ποσότητες είτε βούτυρου είτε βαζελίνης και προσθέτουμε χυμό, πολτό ή σκόνη από το φυτό μου μας ενδιαφέρει και ανακατεύουμε μέχρι να γίνουν μια ομοιόμορφη μάζα.

ΑΦΕΨΗΜΑ: Το αφέψημα παράγεται με βρασμό του φυτού για 10 με 30 λεπτα, εξαρτάται το φυτό. Συνηθως, τοποθετούμε 10-15 γραμμάρια φυτού σε ένα λίτρο νερό, κάνοντας χρήση 1 έως 4 φλυτζανιών την ημέρα.

ΒΑΜΜΑ: παράγεται από καθαρό οινόπνευμα ή αιθέρα με την προσθήκη φαρμακευτικών συστατικών του φυτού. Η δοσολογία είναι 10 γραμμάρια φυτού σε 100 γραμμάρια διάλλυμα. Η παρασκευή του είναι σχετικά δύσκολη.

ΓΑΛΑΚΤΩΜΑ: για το γαλάκτωμα χρησιμοποιούμε πολτοποιημένα μέρη του φυτου τα οποία έχουν αιθέριο έλαιο με νερό που δεν διαλύεται. Βάζουμε 40 γραμμάρια φυτού σε 100 γραμμάρια νερού. Χρησιμοποιούμε  15 έως 30 cc την ημέρα. Η παρασκευή της έχει μερικές δυσκολίες.

ΕΓΧΥΜΑ:  Βράζουμε νερό και βάζουμε τα φαρμακευτικά μέρη του φυτού για 10 λεπτά, για παράδειγμα όπως φτιάχνουμε το τσάϊ. 20-30 γραμμάρια από το φύτό σε ένα λίτρο νερό.

ΕΚΧΥΛΙΣΜΑ: Συμπυκνώνουμε τα συστατικά του φυτού τα οποία τα επεξεργαζόμαστε με νερό ή με οινόπνευμα. Δεν είναι εύκολη η παρασκευή του.

ΕΜΒΡΕΓΜΑ: Δημιουργείται όταν τοποθετήσουμε τα φαρμακευτικά μέρη του φυτού σε νερό για 6-12 ώρες. Η δοσολογία είναι 30-50 γραμμάρια φυτού σε ένα λίτρο νερό.

ΕΠΙΘΕΜΑ: κομπρέσες με το φυτό. 

ΖΕΛΕ: διαλύουμε φύλλα ζελατίνης σε νερό, μετά από δέκα λεπτά προσθέτουμε βραστό νερό έτσι ώστε να την διαλύσουμε. Τέλος, ρίχνουμε χυμό από το φυτό και ανάλογη δόση ζάχαρης. Το ανακατεύουμε, το φιλτράρουμε και το βάζουμε σε κεσεδάκια στην κατάψυξη.

ΚΑΤΑΠΛΑΣΜΑ: πολτός, που το καλύπτουμε με ύφασμα. Για να τον χρησιμοποιήσουμε πρέπει να έχετε λείο καθαρό δέρμα.

ΣΙΡΟΠΙ: διάλυμα ζάχαρης που στη θέση του νερού βάζουμε κάποιο αφέψημα ή εγχυμα του φυτού. Η δοσολογία είναι 1,5 κιλό ζάχαρη με ένα λίτρο του αφεψήματος.

ΣΚΟΝΗ: γίνεται από τη ρίζα ή τα φύλλα και την διαλύουμε σε νερό.

ΧΥΜΟΣ: κάνουμε πολτό τα φαρμακευτικά μέρη του και τα φιλτράρουμε.

/