"ΟΥΔΕΙΣ ΑΓΕΩΜΕΤΡΗΤΟΣ ΕΙΣΙΤΟ"

Ολιστική θεραπεία και αρμονία

 

Όλοι γνωρίζουμε ότι το ανθρώπινο σώμα είναι μια σοφά μελετημένη μηχανή όπου τα διάφορα όργανα και συστήματα αναλαμβάνουν διάφορες λειτουργίες αλλά παράλληλα συνδέονται και εμπλέκονται μεταξύ τους σε όλες τις λειτουργίες καθώς και τις διαταραχές.

Αυτό που γνωρίζουμε όλοι αλλά ξεχνάμε (και κυρίως οι γιατροί) είναι η ψυχική και νοητική συμμετοχή στην καλή ή κακή λειτουργία του σώματος. Ο γιατρός ασχολείται με το αίτημα (όπου πονάει ή όπου υπάρχει σύμπτωμα ), θεραπεύει αυτό για το οποίο έρχεται ο ασθενής απομονωμένα και συγκεκριμένα (λόγω αυτού υπάρχουν και οι ειδικότητες). Δεν εμπλέκονται με άλλες ειδικότητες μόνο παραπέμπουν σαν να μπορεί να υπάρξει απολύτως εξειδικευμένη και ανεπηρέαστη δυσλειτουργία του οργανισμού. φυσικά δεν ασχολούνται με την ψυχική και νοητική κατάσταση του ασθενούς σαν να μην επιδρά αυτό σημαντικά στη θεραπεία του.

Το σύνηθες αποτέλεσμα είναι να θεραπεύεται το σύμπτωμα και να εμφανίζεται αργότερα ένα άλλο σύμπτωμα σε άλλη περιοχή διότι δεν έγινε αντιληπτό τι μας λέει το σώμα και η ψυχή μας και αυτό να επαναλαμβάνεται αλλάζοντας γιατρούς και ειδικότητες.

Γιατί γίνεται αυτό; Οι γιατροί δεν έχουν εκπαιδευτεί γι' αυτού του είδους την προσέγγιση και δεν την εξασκούν. Υπάρχουν βέβαια περιπτώσεις γιατρών που είναι μέσα στην φύση τους και την προσωπικότητά τους να δίνουν συμβουλές για την ψυχική υγεία του ασθενούς. Νοιάζονται για το πώς ζει, είναι φιλικοί δίνουν και γενικές ιατρικές οδηγίες για καλή υγεία. Είναι αυτοί που ο λαός λέει είναι γιατρός και άνθρωπος.

Αυτή είναι η ολιστική ιατρική όπου ο γιατρός ενδιαφέρεται συνολικά για το πώς θα είναι καλά ο ασθενής. Παλαιότερα αυτό το έκαναν κάποιοι πρακτικοί που λόγω έλλειψης πτυχίου είχαν πιο πλατιά θεραπευτική προσέγγιση, κάποιοι ιδιαίτερα μυημένοι θεραπευτές σε ενεργειακές θεραπείες ή χαρισματικοί θεραπευτές, ιερείς κτλ.

Σήμερα η ολιστική ιατρική αναγνωρίζεται συνεχώς. Χρειάστηκε αρκετή εμπειρία και ιατρικές έρευνες που να εξηγούν την «απλή λογική», τη σημασία της συνολικής υγείας του ανθρώπου σε ψυχικό, νοητικό και σωματικό επίπεδο. Παρόλα αυτά όπως είπαμε κλασσικοί ιατροί δρουν εξειδικευμένα.

Υπάρχουν όμως πλέον αρκετοί ολιστικοί θεραπευτές που ανακουφίζουν, προλαμβάνουν και θεραπεύουν ασθένειες, σωματικές ή ψυχικές. Εφόσον ο ασθενής «αφήνεται» και αποδέχεται την θεραπεία μπορεί να θεραπευτεί με ολιστικό τρόπο.

Σε καμιά περίπτωση δεν αναιρείται η κλασσική ιατρική (τουλάχιστον ακόμα). Εδραιωμένες χρόνια ασθένειες, διαταραχές και συμπεριφορές χρειάζονται ισχυρές φαρμακευτικές αγωγές ή χειρουργεία ή τεχνολογικά ιατρικά μηχανήματα για να θεραπευθούν ή να ανακουφισθούν.

Άλλο μεγάλο πλεονέκτημα της ολιστικής θεραπείας είναι η αποφυγή φαρμάκων που έχουν πλήθος παρενεργειών και περαιτέρω απορύθμισης του οργανισμού.

Είναι προφανές ότι με την αρρώστια δημιουργείται δυσαρμονία στον οργανισμό του ανθρώπου που ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της ασθένειας είναι μεγαλύτερη ή μικρότερη. Η επαναφορά της αρμονίας στον οργανισμό του ανθρώπου περιέχει κάποια σειρά σταδίων που γίνονται με τη βοήθεια του ολιστικού θεραπευτή. Συνήθως πριν πάμε στην ολιστική θεραπεία επισκεπτόμαστε τον ιατρό, κάνουμε τις απαραίτητες εξετάσεις και λαμβάνουμε τη διάγνωση του προβλήματος μας. Τις περισσότερες φορές ακολουθούμε για λίγο καιρό την ιατρική θεραπευτική αγωγή.

1)Η προσωπική μου άποψη είναι αν αμφισβητούμε έστω και λίγο την ολιστική βοήθεια καλό είναι να πάμε στον κλασσικό ιατρό. Η κλασσική ιατρική είναι κάτι βαθιά εδραιωμένο στη συνείδηση όλων μας, περιέχει φυσική αποδοχή επομένως δυνατότητα θεραπείας (που πιθανόν να συμβεί προσωρινά διότι η ψυχή θα ξαναεκφρασθεί μέσω του σώματος αλλά μας βοηθά να δούμε ξεκάθαρα αν η ολιστική αντιμετώπιση μας ταιριάζει..

2) Επιλέγουμε τον ολιστικό θεραπευτή και το είδος θεραπείας που μας φαίνεται καλό. Οι ολιστικές θεραπείες έχουν πολλές προσεγγίσεις των ασθενειών και την ιδιαιτερότητα κάθε θεραπευτή, η κατάλληλη για μας είναι αυτή που η φιλοσοφία και ο θεραπευτής της μας ελκύει καλύτερα .Ο κατάλληλος για μας θεραπευτής μας εξηγεί πως θα βοηθήσουμε τον εαυτό μας και πως θα μας βοηθήσει, πως εδραιώθηκε η ασθένεια, πως θα δράσει η θεραπεία και γενικά θα μας καθοδηγήσει στις αλλαγές που πρέπει να έχουμε ώστε να είμαστε υγιείς. Η επίγνωσητης κατάστασης συνεισφέρει στην θεραπεία.

Οι ολιστικοί θεραπευτές που δεν επικοινωνούν μαζί μας είναι μιμητές των κλασσικών ιατρών. Δεν ανοίγουν κανάλι επαφής, εμπιστοσύνης και θεραπείας.

3) Αλλαγή

Οπωσδήποτε θα δώσει καθοδήγηση ο ολιστικός θεραπευτής αλλά την περισσότερη δουλειά καλείστε να την κάνετε μόνοι σας. Αλλαγή της οπτικής γωνίας ,του τρόπου σκέψης (που συνήθως είναι απαισιόδοξος), της κατανόησης του μηνύματος που δίνει το σώμα μας και η ψυχή μας.

4) Βαθιά αλλαγή

Επειδή έχουμε μάθει να αυτοματοποιούμε τις ενέργειές μας η επίσκεψη στον ειδικό και οι οδηγίες είναι μια προσωρινή αλλαγή που ακολουθούμε πιστά αλλά μετά με την πάροδο του χρόνου επανερχόμαστε στις παλιές αυτοματοποιημένες συνήθειες, σκέψεις ,επιλογές.

Η υγεία και η αρμονία έχει απόλυτη σύνδεση με τη ροή και την εξέλιξη. Η στασιμότητα είναι βάλτος και ασθένεια.

Η βαθιά αλλαγή έρχεται όταν διαφοροποιηθούμε από τις συνήθειες, εκτιμούμε κάθε μέρα, κάθε σύμπτωμα κάθε μήνυμα, κάθε συναίσθημα, κάθε θέμα, αλλάζουμε συνέχεια ώστε να αισθανόμαστε πάντα καλά. Λύνουμε τα θέματα που αιωρούνται μπαίνουμε στη ροή διότι η βαθιά αλλαγή είναι συνεχής αλλαγή. Άνθρωποι που δεν μετακινούνται από ιδέες και συμπεριφορές είναι βέβαιο ότι θα αρρωστήσουν και κυρίως θα έχουν ψυχική δυσλειτουργία.

Διευκρινίζω παρόμοιους όρους με την ολιστική θεραπεία.

Εναλλακτική θεραπεία είναι ένας άλλος όρος της ολιστικής θεραπείας και εννοεί ότι εκτός από την κλασσική ιατρική υπάρχει και η άλλη προσέγγιση σαν εναλλαγή. Σαφώς η εναλλακτική θεραπεία είναι η ολιστική θεραπεία και βεβαίως δεν είναι η εναλλαγή της κλασσικής ιατρικής αλλά η ολοκλήρωσή της.

Η ενεργειακή θεραπεία είναι θεραπεία με την ενέργεια μέσω δονήσεων, συχνοτήτων, αυτές μπορούν να δοθούν από σκέψεις, ανθρώπινο άγγιγμα, βιοενέργειο μασάζ, υλικά (κρύσταλλα, μαγνήτες κτλ.), μηχανήματα, τροφές, ουσίες βότανα κτλ. Οι δονήσεις αυτές ξεμπλοκάρουν την ενεργειακή ροή στο σώμα, αποσυμφορίζουν από τοξίνες και αποκαθιστούν την υγεία. Όλα έχουν δόνηση και η αλλαγή μας σημαίνει αλλαγή της δόνησής μας. Η ενεργειακή θεραπεία είναι σαφώς ολιστική θεραπεία. Ακολουθεί σχηματική αποτύπωση της κατάστασης που διαμορφώνεται με την κλασσική ιατρική και την ολιστική θεραπεία.

Κλασσική ιατρική ολιστική θεραπεία

 

Σύμπτωμα επίγνωση

Θεραπεία διαφοροποίηση

σύμπτωμα αποδοχή θεραπείας

θεραπεία δόνηση

βαθιά αλλαγή

θεραπεία

υγεία

 

Οι ολιστικές θεραπείες έχουν ανάλογα με την προσέγγισή τους έχουν περισσότερα αποτελέσματα σε πρόληψη ψυχική ηρεμία ή θεραπεία ή σε όλα.

Οι πιο διαδεδομένες είναι: η ομοιοπαθητική , ο βελονισμός, οι χειροπρακτικές (ρεφλεξολογία, σιάτσου, κρανιοϊερή κτλ.) μαλάξεις πολλών ειδών, κρυσταλλοθεραπεία, βιοσυντονισμός, βιοενέργεια, yoga, βοτανοθεραπεία κλπ.

Η καλή ψυχοσωματική υγεία μπορεί να υπάρξει

 

Ελένη Μπλαζάκη

Φυσικοθεραπεύτρια- ολιστική θεραπεύτρια

διευθύντρια κέντρου ολιστικών θεραπειών

     «έ ν υδ ρ ο»

www.enydro.gr

/