"ΟΥΔΕΙΣ ΑΓΕΩΜΕΤΡΗΤΟΣ ΕΙΣΙΤΟ"

Το μαρτύριο του τάνταλου

 

Ο Τανταλος ήταν φιγούρα της Ελλήνικής μυθολογίας διάσημη για την αιώνια τιμωρία της στα Τάρταρα. Οι Θεοί τον είχαν ρίξει σε ένα λάκκο με νερό που εξαφανιζόταν κάθε φορά που έσκυβε να πιέι και ακριβώς από πάνω του υπήρχαν κλαδιά με"φορτωμένα" με καρπούς που καθώς άπλωνε το χέρι του για να τα γευτεί ένα ξαφνικό αεράκι τα ανασήκωνε περνοντάς τα μακριά του. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά ένα πελώριος βράχος δέσποζε από πάνω του τρεμοπαίζοντας και έτοιμος να τον καταπλακώσει. Η θεία και αιώνια τιμωρία του ήταν να λιμοκτονεί και να φοβάται, γνωστή στις μέρες μας ως το μαρτύριο του Τάνταλου.

Ο Τάνταλος ήταν γιος του Δία ή του Τμώλου και της νύμφης Πλουτώς (αφθονία). Είχε αποκτήσει με την Ευρυάνασσα (κόρη του ποτάμιου θεού Πακτωλού) τρία παιδιά, τον Πέλοπα, τη Νιόβη και το Βροτέα. Βασιλιάς της Παφλαγονίας ή του Άργους ή της Κορίνθου. Οι αναφορές στο γιο του, Πέλοπα ως "ο Πέλοπας της Λυδίας" οδήγησε ορισμένους μελετητές στο συμπέρασμα ότι καταγόταν από εκεί. Ο γεωγράφος Στράβων αναφέρει ότι ο πλούτος του προερχόταν από τα ορυχεία της φρυγίας και το όρος Σίπυλος.

Ο Τάνταλος συχνά ήταν καλεσμένος των θεών στα συμπόσια του και ο Δίας πολλές φορές του αποκάλυπτε μυστικά τους. Όμως, εκμεταλλέυτηκε  την αδυναμία που του είχαν οι θεοί και τους έκλεψε το νέκταρ και την αμβροσία και εκτος των αλλών αποκάλυψε και τα μυστικά τους στους θνητούς. Όμως η απαράδεκτη συμπεριφορά του και η αλαζονεία του τον οδήγησε να κάνει κάτι πολύ χειρότερο. Θέλοντας να αποδείξει ότι ένας θνητός μπορεί να εξαπατήσει τους θεούς σκότωσε τον πρωτότοκό του γιο Πέλοπα καλώντας τους θεούς σε δείπνο. Μόλις οι θεοί κατάλαβαν το φρικιαστικό έγκλημα δεν άγγιξαν το νεκρό, κομματιασμένο σώμα του άτυχου νέου εκτός από τη θεά Δήμητρα που από τη θλίψη της για την απώλειεα της κόρης της Περσεφόνης έφαγε τον ώμο του.

Αμέσως, ο Δίας έδωσε εντολή στη μοίρα κλωθώ να φέρει το αγόρι πίσω στη ζωή και μέσα από μαγικό καζάνι αναστήθηκε. Ο Ήφαιστος τοποθέτησε τον ώμο του από ελεφαντόδοντο από τη θεά Δήμητρα. Ο Πέλοπας ζωντάνεψε ξανά και έγινε ένα όμορφο αγόρι και ο θεός Ποσειδώνας  τον πήρε μαζί του στον Όλυμπο και του δίδαξε την τέχνη των αρμάτων.

Ο Δίας κατακεραύνωσε τον Τάνταλο και τον έριξε στα Τάρταρα και τον υπέβαλλε στο αιώνιο μαρτύριο.

/