"ΟΥΔΕΙΣ ΑΓΕΩΜΕΤΡΗΤΟΣ ΕΙΣΙΤΟ"

Τιτανομαχία

Πριν ο Δίας γίνει κυρίαρχος του κόσμου. έπρεπε να αντιμετωπίσει τους Τιτάνες, οι οποίοι δεν δεχόταν να τους έχει υπό την εξουσία του ένας νεότερος θεός. Έτσι κύρηξαν τον πόλεμο ενάντια των Ολύμπιων Θεών.

Οι Τιτάνες οχυρώθηκαν στο όρος Όθρή με αρχηγό τους τον Κρόνο και οι Ολύμπιοι στον Όλυμπο με αρχηγό τους το Δία. Οι περισσότεροι θεοί πήραν μέρος στη μάχη. Μάλιστα, μερικοί από τους Τιτάνες, όπως η Στύγα με τα παιδιά της ( το Κράτος, τη Βία, το Ζήλο και τη Νίκη) και ο Προμηθέας γιος του Τιτάνα Ιαπετού τάχθηκαν με το μέρος του Δία. Από την άλλη ο Ωκεανός και οι Τιτανίδες ( Θεία, Θέμις, Φοίβη, Ρέα και Τήθυς) όπως λέγεται έμειναν ουδέτεροι.

Σημαντικός σύμμαχος του Δία ήταν η μάνα Γή, που έχοντας μεγάλη αδυναμία στον εγγονό της, τον συμβούλευε και τον βοηθούσε για να κερδίσει τους Τιτάνες.

Η μάχη κράτησε δέκα χρόνια με τη ζυγαριά να γέρνει πότε προς τους Τιτάνες και πότε προς τους Ολύμπιους. Ολόκληρος ο κόσμος ταραζόταν από τις φοβερές συγκρούσεις. Καθώς τα πράγματα δυσκόλευαν ο Διάς έτρεξε στη μάνα Γή για να ζητήσει τη συμβουλή της. Η Γαία του έδωσε τον χρησμό για να νικήσει τους Τιτάνες. Η νίκη θα ερχόταν, μόνο αν έπαιρνε με το μέρος του τους Θεούς που είχαν κλέισει στα Τάρταρα.

Έτσι και έγινε, ο Δίας ξεκίνησε το ταξίδι του προς τα Τάρταρα. Έννεα μέρες κράτησε αντιμετωπίζοντας δηλητηριώδης αράχνες και μεγάλες νυχτερίδες, όμως με τη βοήθεια των βοτάνων που του είχε δώσει η Γαία τις ξεπρενούσε εύκολα. Όταν έφτασε στα Τάρταρα είχε να αντιμετωπίσει το φοβερό τέρας Κάμπη. Η Κάμπη είχε φολιδωτό πράσινο δέρμα και ουρά σαύρας. Μετά από ώρες μάχης χρησιμοποιήσε το βότανο που του είχε δώσει η γιαγιά του και το τέρας έπεσε σε λήθαργο. Εν συνεχεία απελευθέρωσε τους Κύκλωπές, τον Βροντή, τον Αστερόπη και τον Άργης οι οποίοι αμέσως εντάχθηκαν υπέρ του. Αφενώς για το μίσος που έτρεφαν για τους Τιτάνες, γιατί αυτοί τους είχαν φυλακίσει και αφετέρου για τα προνόμια που τους υποσχέθηκε ο Δίας.

Μόλις επέστραψαν έδωσαν στο Δία και στους άλλους Θεούς δώρα. Στο Δία τη βροντή, την αστραπή και τον κεραυνό, την τρίαινα στον Ποσειδώνα και την "κύνεα" στον Πλούτωνα (δερμάτινη περικεφαλαία που τον έκανε αόρατο). Οι Κύκλωπες ήταν και περίφημοι τεχνίτες, κατασκεύασαν ένα σιδερένιο προπέτασμα για να καλύψουν τη λάμψη του κεραυνού και της αστραπής, σφυριά και πολλά άλλα εργαλεία. Επίσης έφτιαξαν έναν βωμό στη Μητέρα Γη και ορκίστηκαν στο όνομα της.

Με εντελώς διαφορετική ψυχολογία, με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση οι Ολύμπιοι ρίχτηκαν και πάλι στη μάχη. Στο διάστημα αυτό, οι τιτάνες είχαν την ευκαιρία να ανασυνταχθούν και να φτιάξουν καινούργια όπλα ενισχύοντας την άμυνά τους. Έτσι, άρχισε ένας δεύτερος γύρος μαχών που τάραξε όλο το σύμπαν.

Η κατάσταση έιχε ξεφύγει πλέον από κάθε έλεγχο και οι δύο πλεύρές πετούσαν πελώριους βράχους τρατάζοντας τη Γή όταν δεν έβρισκαν το στόχο τους. Οι ισχυρές δονήσεις έφταναν μέχρι τα Τάρταρα. Σε μια δύσκολη μάχη ο Δίας δεν άντεξε και όρμησε στη μάζη χρησιμοποιώντας τον κεραυνό και την αστραπή. Φλόγες εξαπλώθηκαν παντού και έκαιγαν τα δάση. Η μεγάλη θερμοκρασία που αναπτύχθηκε έβρασε το νερο του Ωκεανού και του Πόντου και άρχισε να εξατμίζεται και ενώθηκε με τους καπνούς από τις φωτιές. Ο χαλασμός ήταν μεγάλος, ο καπνός και οι υδρατμοί εμπόδιζαν τους Τιτάνες να αναπνέουν  και να έχουν ορατότητα. Καθώς άρχισαν να εξαντλούνται ο Διάς ανασύροντας στη μνήμη του τον χρησμό της Γαίας επισκέφθηκε για άλλη μια φορά τα Τάρταρα, αυτή τη φορά για να ελευθερώσει τους γίγαντες και τους εκατόγχειρες. Φτάνοντας εκεί σκότωσε την Κάμπη με τον κεραυνό του και χρησιμοποιώντας τα βότανα της γιαγιάς του ελευθέρωσε τον Κόττο, το Γύγη και τον Αιγαίονα.Αυτοί απο ευγνωμοσύνη του ορκίστηκαν αιώνια πίστη.

Ο Δίας με καινούργιους συμμάχους ξεκίνησαν και πάλι τη μάχη. Οι Τιτάνες εξουθενωμένοι καθώς ήταν δεν μπόρεσαν να αμυνθούν όταν οι εκατόγχειρες τους πετούσαν πελώριους λίθους. Οι Τιτάνες καταπλακώθηκαν και τους έριξαν για τιμωρία στα Τάρταρα.

Οι Κύκλωπες κατασκεύασαν φράχτες από χαλκό  στα κελία τους και τρπλό απο ατσάλι τείχος. Οι πόρτες κλειδώθηκανα από τον Ποσειδώνα και ο Δίας όρισε σαν φυλακές τους εκατόγχειρες. Με αυτό τον τρόπο έληξε η Τιτανομαχία, μια από τις σπουδαιότερες και πολυετής δοκιμασίες που πέρασε ο Δίας μέχρι να γίνει κυρίαρχος τους σύμπαντος.

Η φύση ηρέμησε από τις φλόγες και οι Θεοί ευχαριστώντας τη μητέρα Γη γιόρτασαν τη νίκη τους.

/