"ΟΥΔΕΙΣ ΑΓΕΩΜΕΤΡΗΤΟΣ ΕΙΣΙΤΟ"

Ο Κέκροπας και η Αθηνά

Η μυθολογία λέει ότι ο πρώτος βασιλιάς της Αθήνας ήταν ο Κέκροπας, ο οποίος ήταν μισός άνθρωπος και μισός φίδι και είχε φυτρώσει από την γη. Ο Κέκροπας ζούσε στην κορυφή ένος λόφου που την είχε ονομάσει ακρόπολη. Οι αρχαίοι έλεγαν ότι η Ακρόπολη είχε δημιουργηθεί από την θε'α Αθηνα καθώς κουβαλούσε τεράστιους βράχους από της περιοχή της Παλλήνης, μάλιστα κατά την μεταφορά της έπεσε ένας και δημιουργήθηκε ο Λυκαβηττός.

Την εποχή του βασίλευε ο Κέκροπας, η Αθήνα λεγόταν Κεκροπία. Η πόλη άλλαξε όνομα μετά τη διαμάχη του Ποσειδώνα με την Αθηνά που ήθελαν και οι δύο να τις δώσουν το όνομα τους. Επειδή όμως κανείς δεν υποχωρούσε, κάλεσαν στην Ακρόπολη τον Κέκροπα να δώσει αυτός λύσει στο πρόβληά τους χαρίζοντας του ένα δώρο. Έτσι και έγινε, όποιο δώρο άρεσε στο Κέκροπα θα ονόναζε την πόλη Ποσειδωνία και Αθήνα αντίστοιχα.

Ο Ποσειδώνας τίναξε την τρίαινα του πάνω σε ένα βράχο και άρχισε να αναβλύζει γάργατο νερό. Η Αθηνά με το κοντάρι της χτύπησε το χώμα και εμφανίστηκε ένα μικρό δεντρο με ασημόχρωμα φύλλα, η ελιά που εμφανιζόταν για πρώτη φορά στη γή και ο λαός του θα μπορούσε να το χρησιμοποιήσει για τροφή.

Ο Κέκροπας κοιτάζοντας τα δύο δώρα έσκυψε πρώτα και δοκίμασε το νερό, αλλά ήταν γλυφό και δεν του άρεσε λέγοντας στον Ποσειδώνα ότι η πόλη του έχει πολλές τέτοιες πηγές και έτσι διάλεξε το δώρο της Αθηνάς. Πράγματι, από εκείνη τη στιγμή η Κεκροπία ονομάστηκε Αθήνα και θεά Αθηνά έγινε προστάτιδα αυτής της πόλης.

Από της άλλη ο Ποσειδώνας νευρίασε τόσο πολύ που καταράστηκε την πόλη να μην έχει νερό και αν το σκεφτεί κανείς η Αθήνα μέχρι της μέρες μας έχει πρόβλημα από έλλειψει νερού.

/