"ΟΥΔΕΙΣ ΑΓΕΩΜΕΤΡΗΤΟΣ ΕΙΣΙΤΟ"

Η αρπαγή της Ευρώπης

Η Ευρώπη κόρη του Αγηνόρα και αδερφή των Φοίνικα, Κίλικα και Κάδμου ήταν τόσο όμορφη που την ζήλευε ακόμα και η Θεά Αφροδίτη. Ένα βράδυ είδε ένα όνειρο: η Ανάτολή πάλευε με την Δύση για το πια τα πάρει την Ευρώπη. Τελικά νίκησε η Δύση και η Ανατολή αποχαιρέτησε την κόρη που είχε μεγαλώσει στα χώματά της. Η Ευρώπη τρομαγμένη ξύπνησε και παρακάλεσε τους θεούς να παραμείνει στον τόπο της. Ο Δίας όμως είχε άλλα σχέδια για την όμορφη Ευρώπη.

Μια ηλιόλουστη μέρα που η Ευρώπη πήγε με τις φίλες της στους αργούς, εκεί που έβοσκαν τα βόδια του βασιλιά Αγηνόρα, ξεχώρισε έναν όμορφο άσπρο ταύρο και χωρίς να φοβηθεί πήγε να τον χαϊδέψει. Ήταν αδύνατο να αντισταθεί αφού η ομορφιά του ζώου ήταν εκπληκτική. Η Ευρώπη έπαιζε με τον ταύρο και αυτός γονάτισε καλώντας την να ανέβει πάνω του.  Η βασσιλοπούλα ανυποψίαστη ανέβηκε και ο ταύρος άρχισε να τρέχει ανάμεσα από τις φίλες της, ξέγνοιαστη χαιρετούσε και γελούσε, όμως ο ταύρος ( που δεν ήταν άλλος από τον Δία )άρχισε να επιταχύνει τον βήμα του και να κατευθύνεται προς τη θάλασσα.

Τότε η Ευρώπη άρχισε να ανυσηχεί αλλά ήταν αδύνατο να κατέβει καθώς το ζώο άρχισε να αναπτύσει ταχύτητα και βρέθηκε να κολυμπάει και να απομακρύνεται συνεχώς από την παρτίδα της. Συνοδεία του Δία στην αρπαγή της Ευρώπης ήταν ο αδελφός του ο Ποσειδώνας που με την τρίαινα του ησύχασε τα νερα, δελφίνια και οι Νηριήδες που ακολουθούσαν τον άρμα του Ποσειδώνα.

Έτσι η κόρη του Αγηνόρα έφτασε στην Κρήτη και από τότε όλη η ήπειρος πήρε το όνομα της. Μέσα στο βουνό Δικταίο άντρο, λέγεται ότι οι εποχές στόλισαν το νυφικό κρεβάτι. Οι χάριτες την ράντισαν με βάλσαμο και την στόλισαν με τέτοιο τρόπο που να μην υπάρχει πιο όμορφη στην Γη.

Τότε ο Δίας μεταμορφώθηκε σε αετό και ενώθηκε μαζί της. Από αυτην την ένωση γεννήθηκαν τρεις γίοι: ο Μίνωας ( ο βασιλιάς της Κρήτης), ο Ραδάμανθυς ( σοφός νομοθέτης) και ο Σαρπιδόνας ( ο πρώτος βασιλιάς της Λυκίας). Της έκανε πλούσια δώρα μεταξύ άλλων και τη λαίλαπα ένα κυνηγόσκυλο που δεν έχανε ποτέ την λεία του.

Όμως, το άγχος του Θεού ήταν να μην τη βρεί ο πατέρας της. Έτσι, έβαλε τον γίγαντα Τάλο να φυλάει το νησί.

/