"ΟΥΔΕΙΣ ΑΓΕΩΜΕΤΡΗΤΟΣ ΕΙΣΙΤΟ"

Οι 12 άθλοι του Ηρακλή


Ο Ηρακλής για να εξαγνιστεί για τον θάνατο της γυναίκας του και των γίων του πήγε στο μαντείο των Δελφών για να πάρει τον χρήσμο, κατά τον οποίο έπρεπε να υπηρετήσει τον βασιλία της τίρυνθας Ευρυσθέα για 12 χρόνια και να πραγματοποιήσει 12 άθλους που θα του όριζε αυτός.

1. Το λιοντάρι της Νέμεας, ο πρώτος από τους άθλους του. Το λιοντάρι κατοικούσε σε μια σπηλία στην περιοχή της Νεμέας και είχε γινει ο φόβος και ο τρόμος της περιοχής καθώς κανένας δεν μπορούσε να το σκοτώσει. Ο ηρακλής το εγκλώβησε μέσα στην σπηλιά του κλέινοντας την μια έξοδο με πέτρες, ύστερα εφόσον τα όπλα που είχε ήταν ανίσχυρα στο να το αντιμετωπίσει, πάλεψε μαζί του και το έπνιξε. Κατόπιν το έγδαρε και φόρεσε την λεοντη του. Ο μύθος λέει ότι όταν γύρισε στον Ευρυσθέα φορώντας την λεοντή αυτός έντρομος κρύφτηκε μέσα σε ένα πυθάρι.

2. Λερναία Ύδρα, ήταν ένα τέρας που ζούσε στην λίμνη Λέρνη κοντά στο Άργος, όπου και κατέστρεφε της καλλιέργειες και έτρωγετ πρόβατα των κατοίκων. Σε αυτόν τον άθλο, ο Ηρακλής πήρε μαζί του και τον ανιψίο του Ιόλαο. Η Λερναία Ύδρα δεν ήταν εύκολος αντίπαλος γιατί κόβοντας της ένα κεφάλι στην θέση του έβγαιναν δύο. Έτσι ο Ηρακλής άναψε έναν δαυλό και με την βοήθεια του Ιόλαου έκοβε ένα κεφάλι και ο ανιψίος του το κατηρίαζε με τον δαυλό. Μόλις τελείωσε το τελευταίο κεφάλι που λέγεται ότι ήταν αθάνατο το έθαψε και το σκέπασε με έναν βράχο. Με την χολή του τέρατος πότισε τα βέλη του κάνοντας τα δηλητηριώδη.

3. Ο κάπρος του Ερύμανθου, ο Ηρακλής έπρεπε να φέρει ζωντανό το αγριογούρουνο που ζούσε στα σύνορα Αρκαδίας με Ηλεία καταστρέφοντας καλλίεργειες και ζώα. Φτάνοσντας στην περίοχή του ο ηρακλής τον ανάγκασε να βγεί από την κρυψώνα του και το κυνήγησε οδηγώντας το προς τις κορυφές των βουνών, από το κυνηγητό το ζώο κουράστηκε και έτσι το ακινητοπόιησε με μια θηλία δένοντας το από τα πόδια.

4. Το ιερό ελάφι της Άρτεμης, το οποίο ούσε στο βουνό Κερύνεια στα σύνορα Αρκαδίας και Αχαϊας, ήταν πιο γρήγορο και από τον άνεμο και έιχε χρυσά και χάλκινες οπλές. Ο Ηρακλής το κυνήγησε περίπου για έναν χρόνο. Ο μύθος έχει διάφορες εκδοχές πολλοί λενε ότι το έπιασε την ώρα που κοιμόταν και άλλοι ότι το τραυμάτισε την ώρα που έπινε νερό. Η άρτεμης μόλις το έιδε τον απείλησε αλλά ο Ηρακλής της εξήγησε και τον άφησε να πάρει το ελάφι στο Ευρυσθέα.


5. Οι Στυμφαλίδες Όρνιθες, ήταν αρκοβόρα πτηνά με σιδερένιες φτερούγιες και εκτόξευαν τα φτερά τους για βέλη, βρισκόταν στην λίμνη Στυμφαλία στην βόρεια Αρκαδία. Σε αυτό το εγχείρημα είχε την βοήθεια της Θεάς Αθηνάς που του έδωσε μπρούτζινα κρόταλα κατασκευασμένα από τον Ήφαιστο. Όταν έφτασε ο Ηρακλής στην περιοχή τους άρχισε να χτυπάει δυνατά τα κρόταλα και τα πουλία απο τον θόρυβο άρχισαν να πετούν στον ουρανό και τις σκότωνε με τα δηλητηριασμένα βέλη του.


6. Οι στάβλοι του Αυγεία, βασιλιάς της Ήλιδας. Αυτην την φορά η αποστολή του Ηρακλή ήταν να καθαρίσει τους στάλβους του που είχαν συσσωρεύσει κοπριά 30 ετών. Αυτήν την φορά χρησιμοποιώντας το μυαλό του και με την υπερφυσική δύναμη που είχε έστρεψε τα νερά του Αλφειού και του Πηνειού προς τους στάβλους. 'Οπως ήταν επόμενο τα ορμητικά ωερά των δύο ποταμων καθάρισαν τους στάβλους.


7. Ο άγριος ταύρος της Κρήτης, ήταν ο ταύρος που μετέφερε για λογαριασμό του Δια την Ευρώπη. Ο Ηρακλή αφού πήρε άδεια από τον Μίνωα κατάφερε να αιχμαλωτίσει και να δέσει τον ταύρο. Εν συνεχεία ανέβηκε στην ράχη του ζώου και μέσο θαλάσσης έφτασαν στην Αργολίδα. Ο Ευρυσθέας θέλησε να θυσιάσει τον ταύρο υπερ τησ Ήρας αλλάαυτή αρνήθηκε να δεχθεί έμμεσο δώρο από τον Ηρακλή. Έτσι ο ταύρος αφέθηκε ελεύθερος για να τον σκοτώσει αργότερα ο Θησέας.

8. Τα άλογα του Διομήδη, ήταν ο βασιλιάς των Βιστόνων, πολεμικός λαός της Θράκης. Ο Διομήδης είχε 4 ανθρωποφάγα άλογα που η πάχνη του ήταν χάλκινη και τα ρουθούνια τους έβγαζαν φωτιές. Ο βασιλίας τα τάιζε με τους επισκέπτες ττου ή με όποιον ήταν ανυπότακτος. Ο  Ηρακλής αφού σκότωσε των Διομήδη τα αλυσόδεσε και τα πήρε στον Ευρυσθέα που τα άφησε ελεύθερα. Τα άλογα μετά από περιπλάνηση έφτασαν μέχρι τον Όλυμπο όπου και έγιναν τροφή για στα θηρία.

9. Η ζώνη της Ιππολύτης, βασίλισσας των Αμαζόνων και κόρη του θεού Άρη. Μετά από ένα επίπονο και γεμάτο περιπέτειες ταξίδι ο Ηρακλής φτάνει στον Εύξεινο Πόντο όπου και κατοικούσαν οι αμαζόνες. Σε συνάντηση του με την Ιππολύτη της εξηγεί τους λόγους της επίσκεψής του και της ζητάει την ζώνη. Αρχικά η Ιππολύτη δεν έιχε αντίρρηση αλλά η θεά Ήρα μεταμορφωμένη σε αμαζόνα την έπεισε για το αντίθετο. Ακολούθησε σφοδρή μάχη όπου σκοτώθηακαν σχεδόν όλες οι αμαζόνες και η Ιππολύτη. Έτσι ο Ηρακλής πήρε την ζώνη και επέστρεψε πίσω στον ευρυσθέα.

10. Τα βόδια του Γυρυόνη, που ζούσε στο νησί Ευρυθεία και ήταν εγγονός του Ωκεανού έιχε 3 κεφάλια και 3 σώματα ενωμένα. Την φύλαξη των βοδιών την είχαν αναλάβει ο γιός του Άρη και

ο σκύλος Όρθος που είχε δύο κεφάλια και φιδίσια ουρά. Ο Ηρακλής μετά από ένα μακρινό ταξίδι και αντιμετωπίζοντας των Ωκεανό έφτασε στην Ευρυθεία. Εκεί εξόντωσε τον Ευρυτίωνα και σκότωσε τον Όρθο με το ρόπαλο του. Ένας βοσκός που άκουσε την φασαρία κάλεσε τον Γυρυόνη  και αφού πάλεψαν τον σκότωσε και εκει που πέθανε λέγεται ότι από τον αίμα του φύτρωσε ένα δέντρο με κόκκινους καρπούς. Φτάνοντας πίσω, ο Ευρυσθέας θυσίασε τα βόδια προς τιμήν της θεάς Ήρας.

11. Ο Κέρβερος, γιός του Τυφώνα και τις Έχιδνας, αδερφός της Λερναίας Ύδρας, της Χιμαίρας και του Όρθου. Μυθικό τέρας με 50 κεφάλια που τα τρία μπροστινά είχαν μορφή σκύλου και η ουρά του κατέληγε σε κεφάλι φιδιού. Σε αυτό το ταξίδι ο Ηρακλής συνάντησε πολλές δυσκολίες. Αρχικά ο Χάρωνας, βαρκάρης που μετέφερε τις ψυχές στον Άδη του αρνήθηκε να τον μεταφέρει μέχι που ο Ηρακλής τον απείλησε ότι θα τον σκοτώσει. Φτάνοντας στον Άδη ελευθέρωσε τον Θησέα και υποσχέθηκε στον Μέλαργο ότι θα παντρευτεί την αδερφή του Δηιάνειρα. Εκεί μιλώντας με τον Πλούτωνα έκανε την συμφωνία να πάρει τον Κέρβερο με τον όρο να μην χρησιμοποιήσει κανένα όπλο. Φορώντας την λεοντή του πάλεψε με το τέρας και το αιχμαλώτησε. Βλέποντας ο Πλούτωνας ότι ο Ηρακλής τα κατάφερε αθέτησε την υποσχεσή του και ο ήρωας αναγκάστηκε να τον τραυματίσει με ένα βέλος του. Φτάνοντας στο παλάτι του Ευρυσθέα με τον Κέρβερο, ο βασιλιάς τρόμαξε τόσο πολύ που ξαναμπήκε στο πιθάρι.

12. Τα χρυσά μήλα των εσπερίδων, δώρο της θεάς Δήμητρας για τον γάμο του Δίας και της Ήρας. Βρισκόταν στον κήπο των θεών και τα φύλούσε ολημερίς και οληνυχτίς ο Λάδωνας, εκατοντακέφαλο φίδι που το είχε βάλει η θεά Ήρα για γιατί οι εσπερίδες κόρες της Νύχτας έκοβαν τα μήλα. Εκεί ήταν και ο γίγαντας Άτλαντας που κρατούσε τον ουρανό.

Στο ταξίδι του ο Ηρακλής βρέθηκε στον Ηριδανό ποταμό οπού εκεί η νύμφες τον συμβούλεψαν να ρωτήσει τον θαλασσινό θεό Νηρέα για το ποιόν δρόμο πρέπει να πάρει. Ο Νηρέας δεν δέχθηκε αμέσως και πότε σαν νερό, πότε σαν φωτιά ξέφευγε από τον Ηρακλή. Όμως κατάφερε και τον έπιασε και του είπε ποίον δρόμο πρεπει να ακολουθήσει. Στην συνέχεια, αντιμετώπισε τον γίγαντα Ανταίο που αντλούσε την δύναμη του από την Γή και καλούσε σε μονομαχία όποιων επισκέπτοταν την περιοχή του. Ο ήρωας αφού τον σήκωσε από το έδαφος για να τον αποδυναμώσει, τον συνέθλιψε με τα μπράτσα του. 

Στον Καύκασο συνάντησε τον Προμηθέα που τον είχε τιμωρήσει ο Δίας επειδή έδωσε την φωτιά στους ανθρώπους. Αλυσσοδεμένος στα βράχια και ένας αετος να του τρώει το συκώτι. Αφού σκότωσε τον αετό τον ελευθέρωσε και αυτός σαν αντάλλαγμα τον συμβούλεψε να χρησιμοποιήσει τον Άτλαντα για να πάρει τα μήλα αλλά να προσέξει γιατί ήταν πονηρος. Πράγματι φτάνοντας στον κήπο των θεών παρακάλεσε τον Ατλα να τον βοηθήσει και αυτός δίνοντας του να κρατάει τον ουρανό πήγε στις εσπερίδες και ετοίμασαν ένα φίλτρο και κοίμησαν τον Λάδωνα. επιστρέφοντας με τα τρία χρυσά μήλα ο Άτλας είπε στον Ηρακλή ότι θα πάει αυτός τα μήλα στον Ευρυσθέα. Ο Ηρακλής πονηρεμένος από τα λόγια του Προμηθέα του ζήτησε να τον βοηθήσει να βάλει κάτι στην πλάτη του γιατί δεν άντεχε το βάρος και έτσι τον ξεγέλασε και τον έριξε να κρατάει πάλι τον ουρανό. Όταν επέστρεψε ο Ευρυσθέας του χάρισε τα μήλα που τα έκανε δώρο στην θεά αθηνα και αυτή μετην σειρά της τα επέστραψε πίσω στον κήπο.


Έτσι με τα μήλα τον εσπερίδων ο Ηρακλής τελείωσε με τους άθλους και ο ευρυσθέας τον ελευθέρωσε.

/