"ΟΥΔΕΙΣ ΑΓΕΩΜΕΤΡΗΤΟΣ ΕΙΣΙΤΟ"

Ιπποκράτης

Ο γιατρός της Ελληνικής αρχαιότητας, γνωστός ως "πατήρ της Ιατρικής". Γεννήθηκε το 460 π.Χ στην Κω όπου και σπούδασε εκεί στο Ασκληπείο (ίσως το σπουδαιότερο για την εποχή του). Επιπλέον σπουδές έκανε στην ιατρική σχολή της Κνίδου.

Ο Ιπποκράτης κατάφερε να απαλλάξει τον τότε αρχαίο κόσμο από δεισιδαιμονίες, προλήψεις και προκαταλήψεις.

Μετά το πέρας των σπουδών του, ο Ιπποκράτης περιόδευσε για 12 χρόνια. Σε αυτό το διάστημα επισκέφθηκε πολλές πόλεις, μεταξύ των οποίων η Θάσος, τα Άβδηρα ( όπου και θεράπευσε τονΔημόκριτο που έπασχε από ψυχικό νόσημα), την Κύζικο και άλλες. Επίσης, έκανε γνωρίμίες με προσωπικότητες της εποχής όπως τον Σωκράτη, τον Γοργία, των Πλάτωνα.... 'οπου και έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση του χαρακτήρα του.

Κατά την διάρκεια της περιοδείας του, εκείνο που τον χαρακτήριζε ήταν η προθυμία του να προσφέρει αφιλοκερδώς πολλες φορές τις υπηρεσίες του, κάτι που τον συνόδευσε σε όλη την μετέπειτα πορεία του.

Μετά την επιστροφή του στην Κώ ανέλαβε τα καθήκοντα του πατέρα Ηρακλείδη( ιατρός) στο Ασκληπείο όπου και παρέμεινε ως δάσκαλος και ιατρός. Σε αρκετά μεγάλη ηλικία αποχώρησε και παρέδωσε την διεύθυνση της σχολής στον γαμπρό του Πόλυβο και αυτός έφυγε για την Θεσσαλία όπου και πέθανε σε ηλικία 90 ετών.

Ο Ιπποκράτης, εφόσον μελέτησε την μέχρι τότε εμπειρία των γιατρών ακολούθησε έναν δικό του τρόπο μελέτης των ασθενειών. Έδωσε μεγάλη σημασία στον ανθρώπινο οργανισμό, τον μελέτησε, τον παρακολούθησε και μιμίθηκε την φύση όπου και την είχε ως οδηγό του.

Κατά την διάρκεια της ιατρικής του πορείας έγραψε πολά συγγράμματα στα οποία κατέγραφε τις παρατηρήσεις του, τις ανακαλύψεις του και τα συμπεράσματα του.΄Ακόμα και σήμερα στην σύγχρονη ιατρική ακολουθούν μερικές από τις μεθόδους του. Τα συγγράμματα του φτάνουν τα 59 και πιστεύτε ότι μερικά συμπληρώθηκαν από τους υιούς του Δράκοντα και Θεσσαλό.

/