"ΟΥΔΕΙΣ ΑΓΕΩΜΕΤΡΗΤΟΣ ΕΙΣΙΤΟ"

 

Αντρέας Συγγρός γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1830 από Χιώτες γονείς, τον Δομήνικο Τσιγγρό και την Νικολέτα Νομικού. Ο πατέρας του ήταν ο προσωπικός γιατρός της αδερφής του Σουλτάνου Μαχμούτ ΄Β. Λίγα χρόνια μετά την γεννησή του (1834), εγκαταστάθηκαν στην Άνδρο και αργότερα στην Σύρο. Τα όνειρα του πατέρα του γι’αυτόν ήταν να ακολουθήσει την δική του καριέρα, όμως ο Αντρέας Συγγρός ξεκινώντας τις σπουδές του από την σχολή του Θεόφιλου Καϊρη, το 1938 και τελειώνοντας στο σχολαρχείο της Ερμούπολης ακολούθησε το επάγγελμα του εμπόρου.

 

Την καριέρα του την ξεκίνησε στην επιχείρηση του Θεόδωρου Ροδανάκη και λίγους μήνες μέτα μετακόμισε στην Κωνσταντινούπολη και εργάστηκε στον Νικόλαο Δαμιανό. Ο ζήλος του ήταν μεγάλος, έτσι μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα κέρδισε την εμπιστοσύνη των προϊσταμένων του και ανέλαβε την διεύθυνση του υποκαταστήματος. Καθώς ήταν ανήσυχο πνεύμα και μη επαρκούμενος στον στενό κύκλο εργασιών κυρίως για τρίτους, άρχισε την εμπορική, επιχειρηματική του δραστηριότητα. Μέχρι το 1884 επεκτείνει τις δραστηριότητες και στην Τουρκία.

 

Ο Ανδρέας Συγγρός είχε ξεκινήσει το φιλανθρωπικό του έργο από την Κωνσταντινούπολη, του ήταν ευγνώμονες ο Σουλτάνος και το οικουμενικό πατριαρχείο της Πόλης. Καθώς οι επενδύσεις του πήγαν πολύ καλά, ίδρυσε την εταιρεία «Συγγρός, Κορωνιός και ΣΙΑ» που ήταν η βάση για την ίδρυση της τράπεζας της Κωνσταντινούπολης, που τα πρώτα χρόνια την διοικούσε.

 

Το 1871 παίρνει τη απόφαση να εγκατασταθεί στην Αθήνα για να συνεχίσει τις χρηματιστικές και φιλανθρωπικές δραστηριότητες του. Το 1864 η γαλλική εταιρεία Roux-Serpieri αναλμβάνει από την κυβέρνηση την εκμετάλλευση των ορυχείων του Λαυρίου. Το 1869, τίθεται θέμα για την εκμετάλλεση των υπολειμμάτων του υπεδάφους. Η κυβέρνηση ως λύση αναζητα έλληνα αγοραστή. Ο Συγγρός αγοράζει την εταιρεία και συνεχίζει τις φήμες για κοιτάσματα χρυσού. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να εκτοξευθεί η μετοχή στα ύψη και να φτάνει να πωλείται έως και 310 δραχμές. Πολλοί Αθηναίοι εσπευσαν να αγοράσουν αδιαφορώντας για το αν ισχύουν οι φήμες. Την απότομη άνοδο ακολούθησε η πτώση, πολλοί Αθηναίοι βρέθηκαν σε οικονομική δυσχέρεια και τον κατηγόρησαν για κερδοσκόπο.  Το σκάνδαλο έγινε γνωστό ως Λαυρεωτικά.

To 1881 ιδρύει την τράπεζα της Ηπειροθεσσαλίας, ενώ παράλληλα αγοράζει τεράστιες εκτάσεις στην περιοχή της Θεσσαλίας από Τούρκους. Το 1882 ιδρύει την "Πανελλήνειον Ατμοπλοϊα και δανείζει στον δήμο αθηναίων το ποσό των 225.000 δραχμών και ταυτόχρονα μεσολαβει να δανειστεί η χωρα από ξένους επενδυτές.

To 1885 θέτει υποψηφιότητα ως ανεξάρτητος βουλευτής Σύρου. Το 1887 ενώ έλειπε στο εξωτερικό, οπαδοί του τον εγγέγραψαν για υποψήφιο στον Δήμο Αθηναίων και κερδίζει με 5.149 έναντι 3.943 ψήφων του Σούτσου. Η εκλογή του ακυρώνεται για τον λόγο ότι δεν ήταν εγγεγραμμένος στον εκλογικό κατάλογο. Tο 1890 εξελέγη βουλευτής Βοιωτίας.  Τότε βρισκόταν σε διαμάχη με τον πρωθυπουργό Δελληγιάννη, ενώ θεωρείται υπεύθυνος για την πτώση του. Εκείνη την περίοδο δάνεισε το υπερογκο ποσό των 16.000.000 φράγκων στην κυβέρνηση. Ο Συγγρός ήθελε να έρθουν έλληνες και ξένοι επενδυτές  που να διευθύνει αυτός. Στις εκλογές του 1890 εκλέγεται βουλευτής Σύρού με 3.180 ψήφους.

Στην διάρκεια της θητείας του Χαρίλαου Τρικούπη η χώρα αντιμετώπισε πολύ σοβαρό οικονομικό πρόβλημα. Ο Συγγρός φημολογείται ότι συνέβαλλε στην χρεωκοπία της Ελλάδας για να μπορέσει να γίνει μέτοχος της Εθνικής τράπεζας και κατηγορήθηκε για κερδοσκοπία εναντίον της χώρας. Το 1899 εξελέγη βουλευτής Αττικής με 15.139 ψήφους.

Παρόλα αυτα ο συγγρός είχε και μεγάλο φιλανθρωπικό έργο διαθέτοντας υπέρογκα ποσά. Κατασκεύασε το δημοτικό σχολείο της Σκίαθου, τις φυλακές που φέρουν το όνομα του,το Δημοτικό Θέατρο Αθηνών, το μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας και των Δελφών. Χρηματοδότησε το ωδείο Αθηνών, το Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης και πολλά άλλα. Καθώς επίσης πολλές δωρεές έγιναν μέσο της διαθήκης του. 

Ο Συγγρός πέθανε στις 13 Φεβρουαρίου του 1899 στο σπίτι του στην Αθήνα. Η κηδεία του έγινε στο Ά νεκροταφείο Αθηνών όπου και παρεβρέθηκε πλήθος κόσμου.

/