"ΟΥΔΕΙΣ ΑΓΕΩΜΕΤΡΗΤΟΣ ΕΙΣΙΤΟ"

Αβέρωφ Γεώργιος

Γεννήθηκε στο Μέτσοβο στις 15 Αυγούστου του 1818, ήταν ο μικρότερος γίος του Μιχάλη και της Ευδικίας Αβέρωφ. Όπως ήταν σύνηθες εκείνα τα χρόνια από μικρή ηλικία ασχολήθηκε με αγροτικές δουλείες και έλαβε τις βασικές γνώσεις. Σε ηλικία 22 ετών πήγε να βρεί τον αδερφό του στο Κάϊρο που δούλευε στον θείο του που είχε επιχείρηση με υφάσματα. Όμως καθώς ήταν ανύσηχο πνεύμα αποφάσισε να χαράξει την δική του πορεία και το 1960 ανοίγει την δική του επιχείρηση εισαγωγών-εξαγωγών σίτου με τη Ρωσία και εγκαθίσταται στην Αλεξάνδρεια όπου και ίδρυσε δικό του εμπορικό και τραπεζιτικό οίκο. Έκανε εισαγωγή χρυσονημάτων (μπρισιμ) που έγιναν ανάρπαστα από την βασιλική αυλή της Αιγύπτου και πολλαπλασίασαν κατά πολύ την περιουσία του.

Το 1870 ανακυρήχτηκε ο μεγαλύτερος έμπορος της Αιγύπτου και από τότε άρχισε το μεγάλο κοινωνικό του έργο καθώς η περιουσία του ξεπερνούσε τα 100.000.000 δραχμες. Ο αβέρωφ ίδρυσε στην Αλεξάνδρεια νοσοκομείο, παρθεναγωγείο και γυμνάσιο και βοήθησε πολύ την εκεί ελληνική κοινότητα.

Όμως δεν ξέχασε πότε την πατρίδα του. Χορήγησε για την επέκταση του Πολυτεχνείου μαζί με άλλους Μετσοβίτες γι' αυτον το λόγο ονομάστηκε και Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, την αναμαρμάρωση του Παναθηναϊκού σταδίου εξού και ο ανδριάντας έξω από αυτό. Χτίστηκαν η Στρατιωτική σχολή Ευελπίδων και οι φυλακές στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Χρηματοδότησε για τους ανδριάντες του Ρήγα Φεραίου και του Πατριάρχη Γρηγορίου Ε΄. Σε αυτόν οφείλεται η δημιουργία της Γεωργικής σχολής της Λάρισας, το Ωδείο Αθηνών και πολλά άλλα. Η μεγαλύτερη δωρεά έγινε στο πολεμικό Ναυτικό 2.500.000 χρυσών φράγκων για την αγορά του θωρηκτου Αβέρωφ. 

Ο Αβέρωφ διετέλεσε πρόεδρος της Ελληνική κοινότητας της Αλεξάνδρειας όπου και γνώρισε μεγάλη ακμή συνεχίζοντας να κάνει δωρεές. Πέθανε στις 15 Ιουλίου του 1899 στο Ράχμελ της Αλεξάνδρειας, ο Γεώργιος Θεοτόκης στις 22 Ιουλίου του 1908 έστειλε το εύδρομο "Μιαούλης" για να μεταφέρει την σωρό του στην πατρίδα του που τόσο βοήθησε. Ήταν το λιγότερο που μπορούσαν να κάνουν για αυτόν τον μεγάλο ευεργέτη, όπου και κηδεύτηκε με μεγάλες τιμές στο Α΄νεκροταφείο Αθηνών. 

/