"ΟΥΔΕΙΣ ΑΓΕΩΜΕΤΡΗΤΟΣ ΕΙΣΙΤΟ"

Αριστοφάνης

Για τον Αριστοφάνη έχουμε ελάχιστες πληροφορίες για τον βίο του και οι μόνες ενδείξεις ορλιζουν την ζωή του  περίπου από το 445 π.Χ έως και το 385 π.Χ. Είναι ο μόνος κωμικός από τον οποίο έχουμε ακέραια έργα του. Από τα 40 που έγραψε σώζονται τα 11. Παρόλο που μεγάλο μέρος από το είδος της κωμωδίας που γράφει είναι επικαιρικό και στενά δεμένο μρ την πολιτική και την κοινωνική κατάσταση του καιρού του και παρόλο που μεγάλο μέρος τους δύσκολα μεταφράζεται, διδάσκεται σε όλα τα μέρη της Γής για όλων των ειδών κωμωδίας: την αγοραία, την επίκαιρη, την πνευματώδη.

Πόλλες από τις κωμωδίες του πήραν τον τίτλο τους από τις μεταμορφώσεις του χορού σε Ιππείς, Σφήκες, Όρνιθες, Νεφέλες, Βάτράχους, καθώς η σάτιρα που χρησιμοποιεί εκφράζεται κυρίως μέσω του χορού.  Η βασική ιδέα κάθε έργου είναι κωμική και ενισχύεται από μια ακολουθία επεισοδίων  με χαλαρή σύνδεση μεταξύ τους, που δίνουν μια πλήρη διέξοδο στην ευρηματικότητα του συγγραφέα αλλά και του ηθοποιού.

Εν συγκρίση με τους νεότερους συγγραφείς δύσκολα θα μπορούσαν να συναγωνιστούν την ευρηματικότητα του, την κοινωνική σάτιρα, την κριτική προσώπων, το μπουφονικό και αθυρόστομο βάρος της κωμωδίας του Αριστοφάνη. Δυστηχώς, στην μετάφραση η αθυροστομία  και το πνεύμα τείνουν να εξανιστούν επηρεάζοντας την αυθεντικότητα των έργων. Ένα σύγχρονο κοινό ελάχιστα πληροφορημένο για το ιστορικό πλαίσιο, δεν μπορεί να εκτιμήσει τους διαφορετικούς υπαινιγμούς.

/