"ΟΥΔΕΙΣ ΑΓΕΩΜΕΤΡΗΤΟΣ ΕΙΣΙΤΟ"

Τζορτζιο ντε Κίρικο

Γεννήθηκε στο Βόλο από Ιταλούς γονείς το 1888. Στα 18 του μετακόμισε στην Ιταλία και την ίδια χρονιά στο Μόναχο για να γραφτεί στη σχολή Καλών Τεχνών και να συνεχίσει τις σπουδές του. Όπως ήταν λογικό επηρεάστηκεΧάνς Τόμα, ζωγράφος από τον οποίο δανείστηκε τη μορφή για τα ανδρείκελα του.

Ανάμεσα στις σπουδές του, έμαθε για την γερμανική γλυπτική και τη φιλοσοφία επηρεαζόμενος από το Νίτσε και τον Σοπενχάουερ. Το 1910  επιστρέφει στην Ιταλία για να γνωρίσει τις πόλεις της όπως τις είχε περιγράψει ο Νίτσε, μελαγχολικές και θλιβερές. Οι πλατείες  έχουν σκηνικό μοναξιάς και με δυσκολία μπορείς να διακρίνεις μερικές ανθρώπινες μορφές. 

Μετά την έκθεση στο Παρισιανό Σαλόν (1912-1913), επικεντρώνεται στη "μεταφυσική ζωγραφική" και στην απεικόνηση του εξωπραγματικού.  Τα έργα από εκείνη την καλλιτεχνική του περίοδο εκτιμήθηκαν πάρα πολύ από τους συναδέλφους του ο Γ. Απολινέρ και ο Π. Γκιγιόμ. 

Με το που άρχισε ο Ά παγκόσμιος πόλεμος ο Ντε Κίρικο αφήνει την τέχνη του και κατατάγεται ως εθελοντής και υπηρετεί στη Φεράρα. Όπως είναι επόμενο ο καλλίτέχνης επηρεάστηκε και από τον πόλεμο, αλλά και από την πόλη που υπηρέτησε. Έτσι στους πίνακες του εμφανίζοται περίπλοκα ανδρείκελα τα οποία αντικαθιστούν τις ανθρώπινες παρουσίες.

Με την εγκατάσταση του στη Ρώμη, το 1916 κάνει την πρώτη στροφή από την μεταφυσική ζωγραφική στην "επιστροφή στην τάξη" όπως την ονόμασε. Άρχισε να ασχολείται με αντίγραφα μεγάλων ζωγράφων και ρομαντικούς πίνακες αφού πρώτα εξέτασε την επιρροή του απο τον Μπέκλίν, θέλοντας να επιστρέψει στην κλασσική θεματολογία.

Μετά την μεταστροφή του ο Ντε Κίρικο έδωσε μια άλλη νότα στο έργο του επηρεαζόμενη από την γοητεία των κλασσικών δασκάλων. Με το πέρασμα των χρόνων και ο ίδιος επηρέασε σύγχρονους καλλιτέχνες. Προς το τέλος της ζωής του ξαναζωγράφισε μερικούς από τους πίνακες του. Πέθανε το 1978 σε ηλικία 90 ετών.

Μερικά από έργα του:

Μυστήριο και μελαγχολία του 1914

Οι Μάσκες του 1973

Έκτορας και Ανδρομάχη του 1974

Οι ανύσηχες μούσες του 1925

Ο αρχαιολόγος του 1927


/