"ΟΥΔΕΙΣ ΑΓΕΩΜΕΤΡΗΤΟΣ ΕΙΣΙΤΟ"

Carmnina Burana

Carmina Burana, "τραγούδια από τον Beuern", όνομα που δόθηκε στο χειρόγραφο 254 ποιημάτων και δραματικών κειμένων, ως επί των πλείστων του 11ου κια του 12ου αι. Παρόλα αυτά είναι και του 13ου. τα κομμάτια είναι κυρίως γραμμένα στα λατινικά, μερικά στη διάλεκτο των Μεσαίων Γερμανικών και ελάχιστα στα αρχαία Γαλλικα ή της Προβηγκίας. Μερικά είναι μείγμα λατινικών και γερμανικών ή Γαλλικών της καθημιλουμένης, "μακαρονικοί στίχοι".

Γράφτηκαν από μαθητές και κληρικούς όταν τα λατινικά ήταν κοινή γλώσσα στην Ιταλία και τη Δυτική Ευρώπη για τους μελετητές, τα πανεπιστήμια και τους Θεολόγους. Τα περισσότερα τραγούδια είναι έργο των Γολιάρδων (κληρικοί, κυρίως φοιτητές) που σατύριζαν την καθολική εκκλησία. Η συλλογή διατηρεί τα έργα του αριθμού των ποιητών, συμπεριλαμβανομένου και του Peter of Blois, Walter of Chatillon και ενός ανώνυμου ποιητή.

Η συλλογή βρέθηκε το 1803 στο μοναστήρι των Βενεδικτίνων του Benediktbeuern στη Βαυαρία και τώρα στεγάζεται στη βιβλιοθήκη της Βαυαρίας στο Μόναχο. Μαζι με τη Carmina Cantabrigiensia, το carmina Burana είναι από τις πιο σημαντικές συλλογές των Γολιάρδων και ταγούδια περιπλανομένων. Τα χειρόγαφα αντανακλούν ένα "διεθνές" Ευρωπαϊκό κίνημα με τραγούδια που προέρχονται από τη Γαλλία, την Αγγλία, τη Σκωτία, την Αραγωγία και την Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.

Εισκοσιτέσσερα ποιήματα από την Carmina Burana, τα μελοποίησε ο Carl Off το 1936. Η σύνθεσή του έγινε ένα από τα βασικότερα κομμάτια του κλασσικού ρεπερτορίου. Το "άνοιγμα" και το "κλείσιμο" , "O Fortuna", έχει χρησιμοποιηθεί αμέτρητες φορές σε ταινίες επικού χαρακτήρα. Η Carmina Burana παραμένει ένα από τα πιο δημοφιλή κομμάτια που έχουν γραφτεί ποτέ.

Το χειρόγραφο είναι γραμμένο το 1230 από δύο διαφορετικές γραφές, σε πρώιμη Γοτθική( μικροσκοπικά γράμματα, σε αντίθεση με τα κεφαλαία μικρά που έγινα αργότερα), σε 119 φύλλα περγαμηνής. Το 14ο αι., μια σειρά από δωρεάν σελίδες κόπηκε σε διαφορετικό μέγεθος και επισυνάπτεται στο τέλος του κειμένου. Οι χειρόγραφες σελίδες έχουν τοποθετηθεί σε ένα μικρό φάκελο που ονομάστηκε Codex Buranus, στα τέλη του Μεσαίωνα.

Ωστόσο, κατά τη διαδικασία αρχειοθέτησης, πιθανόν μερικές σελίδες να χάθηκαν. Το χειρόγραφο περιέχει οκτώ μινιατούρες: τον τροχό της τύχης (η οποία στην πραγματικότητα είναι μια "εικόνα" από τα τραγούδια της Carmina Burana 14-18 αλλά έχουν τοποθετηθεί από το βιβλίο σαν συνδετικό υλικο στο κάλυμμα), ένα φανταστικό δάσος, ένα ζευγάρι ερωτευμένων, σκηνές από την ιστορία της Διδούς και του Αινεία, μια σκηνή πίνοντας μπύρα και τρεις σκηνές παίζοντας παιχνίδια, ζάρια, σκάκι Lubus Duodecim scriptrum (επιτραπέζιο παιχνίδι, διάσημο στην Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία).

Θεματικές ενότητες

Γενικά, τα έργα που περιέχονται στην Carmina Burana μπορούν να οργανωθούν σε τέσσερις ομάδες ανάλογα με το θέμα:

  • 55 τραγούδια της ηθικής και του χλεασμού (1-55)
  • 131 ερωτικά τραγούδια (56-186)
  • 40 τραγούδια για παιχνίδια και ποτό (187-226)
  • και δύο μεγαλύτερα πνευματικά θεατρικά έργα (227, 228)

Παρόλα αυτά, η συγκεκριμένη περιγραφή-ταξινόμηση έχει πολλές εξαιρέσεις. Στην Carmina Burana απο το 122-134 που κατηγοριοποιούνται στα τραγούδια αγάπης, στην πραγματικότητα δεν έιναι. Περιέχουν ένα τραγούσι για το πένθος των νεκρών, μια σάτυρα και 2 εκπαιδευτικές ιστορίες για τα ονόματα των ζώων. Επίσης, είναι πιθανό να υπάρχει και μια άλλη ομάδα με πνευματικά ποιήματα αλλά να έχουν χαθεί.

Το συννημένο φύλλο περιέχει ένα μείγμα από 21 ωδες. Γενικότερα:

Μια πρόζα προσευχής για τον άγιο Έρασμο και τέσσερα πνευματικά παιχνίδια, από τα οποία έχουν διασωθεί ελάχιστα. Αυτές οι μεγάλες θεματικές ενότητες έχουν υποδιαιρεθεί σε άλλες μικρότερες, όπως, ενότητα που αφορά τραγούδια για το τέλος του κόσμου, για την ΄Δ Σταυροφορία ή διασκευές γραπτών από την αρχαιότητα. Άλλα συχνά επανλαμβανόμενα θέματα περιλαμβάνουν: κριτικές για τη σιμωνία και την απληστία της εκκλησίας η οποία με την έλευσή της στην οικονομία του 12ου αι. αμέσως έγινε σημαντικό ζήτημα.Άλλα θέματα αφορούσαν: θρήνοι για την πορεία της ανθρωπότητας ή για το θάνατο, την επιστροφή της άνοιξης και πολλά άλλα που είχαν θέμα την καθημερινή ζωή, την εκκλησία, τον έρωτα.

Η Carmina Burana περιέχει πλήθος περιγραφών από τον τραχύ Μεσαίωνα. Περιγράφει τις απολαύσει της ζωής, της ελευθερίας από τις ηθικές υποχρεώσεις. Είναι ένα έργο με το οποίο μπορούμε να έχουμε πλήρη εικόνα της εποχής και αξίζει έστω και μια φορά κανείς να το ακούσει.....................

/