"ΟΥΔΕΙΣ ΑΓΕΩΜΕΤΡΗΤΟΣ ΕΙΣΙΤΟ"

Aida, Giuseppe Verdi

Ιταλική όπερα του Giuseppe Verdi (Οκτώμβριος 9/10, 1813 - Ιανουάριος 27, 1901).Αποτελείται από 4 πράξεις μελοδράματος και 7 σκηνές. Οι στίχοι γράφτηκαν από τον Antonio Ghislanzoni και την ιστορία την εμνεύστηκε ο Γάλλος Auguste Mariette, ο οποίος βασίστηκε σε μύθο που στηριζόταν σε ιστορικά γεγονότα του Ηρόδοτου. Η πρεμίερα έγινε στις 24 Δεκεμβρίου 1871 στην Όπερα του Καϊρου και στην Ιταλία στην Σκάλα του Μιλάνου 8 Φεβρουαρίου του 1872.

Η Aida ανατέθηκε από τον Ισμαήλ Πασά, Χαδίφη της Αιγύπτου. Η παραγωγή καθυστέρησε λόγω του γαλλο-πρωσσικού πολέμου. Ο Giuseppe Verdi δώρισε ένα σημαντικό μέρος τις αμοιβής του στα θύματα πολιοκρκίας του Παρισιού. Σήμερα, η όπερα είναι μια από τις πιο δημοφιλής

Χαρακτήρες

Αΐντα, αιθιόπιδα σκλάβα, (υψίφωνος)
Φαραώ, Βασιλιάς της Αιγύπτου, (βαθύφωνος)
Αμνέριδα, κόρη του βασιλιά, (mezzo-soprano)
Ραδάμης, Captain of the Guard, (τενόρος)
Αμονάσρο, Βασιλιάς της Αιθιοπίας, (βαρύτονος)
Ράμφης, αρχιερέας, (βαθύφωνος)
Αγγελιαφόρος, (τενόρος)
Ιερείς, στρατιώτες, σκλάβοι και άλλοι (χορωδία)


Πράξη Ι

Η Αΐντα κόρη του βασιλιά Αμοραρσο ήταν σκλάβα στην υπηρεσία της, κόρης του Βασιλέως της Αιγύπτου, Αμνέριδας. Ο Ραδαμής (ή Ρανταμές) ΄νεαρός πολεμιστής και αρχηγός της φρουράς ήταν ερωτευμένος μαζί της. Από την άλλη η κόρη του Βασιλιά της αιγύπτου Αμνεριδα ήταν ερωτευμένη κρυφά μαζί του. Ο Ράδαμής ήλπιζε να επιλεγεί αρχιστράτηγος στην εκστρατεία εναντια της Αιθιοπίας και να εξομολογηθεί τον ερωτά του για την Αΐντα. Τελικά στην αυλή είναι όλοι μαζεμένοι για να ακούσουν την απόφαση των θεών ότι "Αρχιστράτηγος είναι ο Ράδαμης"

Πράξη ΙΙ

Η Αμνέριδα εκμεταλλευόμενη την απουσία του Ράδαμη περίτεχνα αποσπά από την Αΐντα την πληροφορία ότι είναι ερωτευμένη με τον Ραδαμή λέγοντας της ότι σκοτώθηκε και εν συνεχεία ότι ζει, για να δει την αντίδρασή της. Μαθαίνοντας την αλήθεια η κόρη του βασιλια κυριεύεται από μίσος για την σκλάβα της.

Στην 2η σκηνή, ο Ράδαμης επιστρέφει νικητής με τρόπαια και αιχμαλώτους και ανάμεσά τους είναι και ο Βασιλίας της Αιθιοπίας Αμοράρσο. O Αιγύπτιος Βασιλιάς από ευγνωμοσύνη δίνει στον Ραδαμή ότι ζητήσει. Αυτός ζητάει να ελευθερωθούν οι αιχμάλωτοι, όπως και έγινε εκτός από τον Βασιλία της αιθιοπίας και την κόρη του Αΐντα που τους κράτησε ως ομήρους για να μην ζητήσουν οι αιθίοπες εκδίκηση. Σαν επιπλέον ανταμοιβή του δίνει το χέρι της κόρης του Αμνέριδας.


Πράξη ΙΙΙ

Η Αΐντα συναντάει τον Ραδαμή στις όχθες του Νείλου, ένα βράδυ πριν από τον γάμο του. Εκεί, εμφανίζεται ο πατέρας της και την πείθει να αποσπασει πληροφορίες απο τον Ραδαμή για την απόδρασή τους. Ο τελευταίος συμφωνεί να διαφύγει μαζί της και τις αποκαλύπτει τις θέσεις των φρουρών που πρέπει να αποφύγουν. Η Αμνέριδα και ο ιερέας βγαίνουν από τον ναο και κατηγορούν τον Ραδαμή ως προδότη και τον φυλακίζουν.Η Αΐντα με τον πατέρα της πάνω στην ταραχή καταφέρνουν να αποδράσουν.

 

Πράξη IV

Η Αμνέριδα είναι ακόμα ερωτευμένη με τον Ραδαμή και ζητάει έλεος από τους ιερείς. H ποινή του ήταν να θαφτεί ζωντανός κάτω από το βωμό του θεού Φθα. Τελικά ο Ραδαμής θάφτηκε μονολογώντας ότι δεν θα ξαναδεί την αγαπημένη του Αΐντα. Μόλις σφραγίστηκε ο τάφος εμφανίζεται μπροστά του, μέσα στο σκοτάδι οι δύο εραστές γίνονται ένα και αγκαλιασμένοι περιμένουν τον θάνατό τους. Πάνω από τον τάφο η αμνέριδα κλαίει και προσεύχεται για τον αγαπημένο της που δεν ανταποκρίθηκε στον έρωτά της, ενώ στο ναό συνεχίζονται οι ύμνοι προς το θεό Φθα.

/