"ΟΥΔΕΙΣ ΑΓΕΩΜΕΤΡΗΤΟΣ ΕΙΣΙΤΟ"

Tο μουσείο Ασιατικής τέχνης είναι το μοναδικό μουσείο στην Ελλάδα με εκθέματα από την ΄Απω Ανατολή. Στεγάζεται στο ανάκτορο των Αγιών Μιχαήλ και Γεωργίου. Το κτίριο χτίστηκε το 1818-1823 και χρησιμοποιήθηκε ως κατοικία του Αρμοστή και το κτίριο της Αρμοστείας όταν το νησί βρισκόταν υπό την βρετανική κατοχή. Συγχρόνως, χρησιμοποιήθηκε και ως έδρα της Ιονίου Γερουσίας της Ιονίου βουλής.

Το κτίριο είναι κατασκευασμένο από πωρόλιθο Μάλτας και έχει σχήμα "Π".
Αργότερα, με την ένωση των Επτανήσων πέρασε στα χέρια του Ελληνικού κράτους και από το 1928 σταγάζεται το μουσείο Ασιατικής Τέχνης.
Τα εκθέματα τα δώρισε Ο Γρηγόριος Μάνος (διπλώμάτης και πρέσβης της Ελλάδας στην Αυστρία) στο Ελληνικό κράτος με τον όρο να δημιουργηθεί το μουσείο στην Κέρκυρα στο χώρο των ανακτόρων.
Η συλλογή του αποτελείται από 10,500 έργα και μέχρι το 1974 λειτούργησε σαν Σινοϊαπωνικό. Αργότερα, δώρισαν τις συλλογές τους και άλλοι συλλέκτες όπως ο Ν. Χατζηβασιλείου, 450 έργα, ο Χ.Χιωτάκης, 341 έργα, ο Γ. Κόλλας και ο Ιορδάνης Σινιόσογλου μέσω της διαθήκης του, ομοίως και Πέτρος Αλμανάχος.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι μάσκες του Ιαπωνικού θεάτρου, τα μπρούτζινα αγαλματίδια της δυναστείας των Σανγκ και τα Ελληνοβουσιστικά γλυπτά από σχοστόλιθο της Γκαντάρα που μας δείχνουν της επιρροή του ελληνισμού από την Εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Επίσης, στα εκθέματα υπάρχουν έργα από το Νεπάλ, το Θιβέτ, το Πακινσταν, την Ινδία, την Καμπότζη, την Κορέα και το Σιάμ.
Στο μουσείο κάθε χρόνο γίνονται και άλλες εκθέσεις, καθώς επίσης τα δείτε και την Αίθουσα του θρόνου, Ροτόντα, Αίθουσα Συμποσίων.
Λειτουργεί καθημερινά εκτός Δευτέρας και βρίσκεται στη Σπιανάδα

Πηγή: www.hellastime.gr

/